fazonra igazítjuk a magyar sportolók és fan-ok szőrzetét...

SPORTBARBER, a sportbarbár

TOP5 magyar sportcsapat EVÖR

2020. március 13. - BARBER SPORT

A sporttörténelemben mindig voltak "legjobb", már-már legyőzhetetlen és legendás csapatok. Szerencsére nekünk, magyaroknak is volt és talán lesz is még mire büszkének lennünk, ha a sportcsapatainkra gondolunk. Azért beszédes, hogy a legjobb csapatokat bő 30-60 évvel visszafelé kell keresünk! Összegyűjtöttük a szerintünk legjobbakat, de persze a végső sorrendre szavazzatok ma is ti!

 

Aranycsapat

 

Most őszintén, nagyobb összeggel is fogadhattatok volna a cím után, hogy ezzel fogjuk kezdeni! Nem csak a már-már kínos mai nosztalgia okán, hanem a valós és a maga korában valódi teljesítmény elismeréseképp. Milyen az amikor egy csapatban akár 8-9 egyéniség is játszik? Fogalmunk sincs, mert a mai magyar válogatottban sajnos egyet is csak nagy jóindulattal találunk. Szóval ízlelgessük a névsort és az eredményeket, persze keserédes nosztalgiával!

Az Aranycsapat ebben a felállásban és mezszámmal lépett pályára:

A fénykorában négy évig veretlen csapat korszakos zsenikkel tele a futballvilág akkor szinte minden posztján legtechnikásabb játékosaival megnyerte a Helsinki Nyári Olimpiát, az 1948-1953-as Európa-kupát, a Wembley-ben legyőzte 6:3-ra a futballt világra segítő nemzetet, az angolokat és ezüstérmet szerzett az 1954-es svájci világbajnokságon. 

Ne legyenek illúzióink, ilyen soha többet nem lesz. Soha. Nem kizárólag a technikai tudás, vagy az állóképesség hiányából adódóan.  A magyar futballtársadalom (is) olyan mély morális válságban van melyből kilábalni belátható időn belül nem fog. Ennyi.

 

Vízilabda válogatott

 

116.jpg

Na nem a millenniumi! Nem mintha azzal a társasággal olyan nagy gond lett volna, de az igazi az 1952-1956-1964-es olimpiát aranyéremmel záró "nagy" csapat! A csapat tagjai voltak:

Ambrus MiklósBodnár AndrásBoros OttóDömötör ZoltánFelkai LászlóGyarmati DezsőKanizsa TivadarKárpáti GyörgyKatona AndrásKonrád JánosKonrád SándorMarkovits KálmánMayer MihályPócsik DénesRusorán Péter

A három olimpián is legyőzhetetlen csapat, a "melbourne-i vérfürdőt" túlélő válogatott korának legkiválóbb játékosaiból állt. Mi magyarok joggal gondolhatjuk, hogy a vízilabda kicsit magyar találmány annyi eredményt és sikert mutatott fel az idők során ebben a sportágban egyesület és válogatott. Sajnos ez a büszkeség többször görcsös és türelmetlen teljesítményelvárásokba is átcsapott, így éltünk meg a valósnál sokkal kevésbé reális csalódásokat és illúzióvesztést is.

A jelenkor másik nagy csapat azért álljon itt, mi az 1997-es Európa-bajnok, 1998 világbajnoki ezüst és az 1999-es  világkupa győztes, majd 2000-ben ismét Európa-bajnok és olimpiai bajnok csapatot választottuk. A csapat tagjai voltak:

Benedek TiborBiros PéterFodor RajmundKásás TamásKiss GergelyKósz ZoltánMärcz TamásMolnár TamásSteinmetz BarnabásSzécsi ZoltánSzékely BulcsúVarga I. ZsoltVári Attila

Külön öröm, hogy a hölgyek ma szintén abszolút a világ élmezőnyébe tartoznak.

 

Férfi kardcsapat

 

Aki olvas újságot legalább egyszer évente biztosan találkozik a Gerevich-Kovács-Kárpáti névvel. Olvasottabbak akár tisztában vannak azzal is, hogy ez nem egy, hanem mindjárt három kiváló és rettegett vívó neve akik szinte különválaszthatatlanok egymástól. 

Ma is felfoghatatlan, amit a magyar kardvívók műveltek a XX. század során. 1908 és 1960 között tíz nyári olimpiai játékokon indultak magyar versenyzők és sokszor úgy tűnt, hogy a magyarok konkrétan háziversenyt csinálnak az olimpiákból. Az összes egyéni és az összes csapataranyat a magyarok hozták el, számszerint 23-at!  Gerevich Aladár, Kovács Pál, és Kárpáti Rudolf összesen 19 magyar aranyérem tulajdonosai, amelyek között természetesen akadnak átfedések, mivel többet együtt vívtak össze, csapatban. Okkal született ebben az időben a honfoglalás korának "felújított" szlogenje, a "MAGYAROK KARDJAITÓL MENTS MEG, MINKET URAM!" 

Gerevich Aladárral, Kovács Pállal és Kárpáti Rudolffal, csapatban 1928 és 1960 között csak magyar aranyérem született, ráadásul Gerevich 1932 és 1960 között mindig tagja volt a bajnok csapatnak. Hat csapat és egy egyéni győzelmével ő minden idők legeredményesebb magyar olimpikonja. 

Nem összehasonlítva ezzel a korszakkal, de a jelenkor kardvívói is jó úton járnak. A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Szatmári András összeállítású csapat 2018-ban Európa-bajnok, 2019-ben vitatható körülmények között világbajnoki második volt. Ráadásul a csapat tagja az a Szilágyi Áron aki két egymást követő olimpián szerzett aranyérmet, kétségtelenül korának egyik legjobbja és Szatmári András, aki 2017-ben egyéni világbajnok lett. Szóval itt láthatóan kevés a pénz, ezért van még remény is...

 

Győri Audi ETO KC

 

Ha lehet csapatról szuperlatívuszokban beszélni a női kézilabdában akkor ez az a csapat. Ráadásul ha a legjobb évjáratot is ki szeretnénk választani akkor nekünk szubjektív a 2012/13-as idény csapata tűnik a legerősebbnek. A csapat tagjai:

Eduarda AmorimGörbicz AnitaHerr OrsolyaHornyák DóraKorsós DorinaKovacsics AnikóAndrea Lekić Katrine LundeHeidi LøkeOrbán AdriennJovanka Radičević Soós ViktóriaSirián SzederkeSzepesi IvettRaphaëlle Tervel, Hornyák Ágnes, és Ambros Martín vezetőedző

Micsoda nevek! Görbicz, Kovacsics, Loke, Lunde... Kicsit olyan ez mint a 2017/2018-as GSW. Ja és hogy miért is ez a legjobb évjárat? Ez a csapat úgy nyerte meg a magyar bajnokságot, hogy legyőzni senki sem tudta őket, 21 győzelemmel és 1 döntetlennel zártak. Megnyerték továbbá a Magyar Kupát és persze a legnagyobb siker, hogy a BL-ben is aranyérmet szerzetek.

 

Férfi párbajtőr válogatott

 

20200125b-nagy-pal-schmitt-pal1.jpg

A Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, Schmitt Pál összeállítású magyar párbajtőr válogatott kétségtelenül legnagyobb hatású egyénisége Kulcsár volt, de a többiek versenyzőként egyébként is a világ elitjét képviselték. Ténykedésük a legszebb, azóta is megismételhetetlen korszaka volt a férfi párbajtőrnek, annak ellenére, hogy Rióban csapatunk (Imre-Somfai-Boczkó-Rédli) bronzérmet, Imre Géza egy elvesztett döntőben ezüstöt, majd az ifjú Siklósi Gergely Budapesten aranyérmet szerzett. De nézzük először az eredményeket:

kétszeres olimpiai bajnok (1968, 1972)

kétszeres világbajnok (1970, 1971)

kétszeres vb-második (1969, 1973)

háromszoros vb-harmadik (1967, 1974, 1975) 

Mexikóvárosban Kulcsár Győző a csapatverseny előtti napon megnyerte az egyénit, ami után 50 üveg sört rendelt, hogy társaival együtt megünnepelhesse győzelmét. Schmitt Pál B. Nagy Pállal együtt, annak ellenére, hogy sportszerűen akartak készülni a másnapra, kénytelenek volt beszállni az italozásba, hogy Nemere Zoltán és Kulcsár ne ketten nyakalják be a kikért söröket. „Elosztottuk kicsit a terhet” - mosolygott az ünnepelt, hozzátéve, megérte a kilengés, mert a szovjeteket felülmúlva, ezért mondhatni dupla örömmel állhattak fel a dobogó tetejére.

Sorozatban már harmadik olimpiai bajnokságát nyerte 1972-ben Münchenben a magyar férfi párbajtőrcsapat. A csoportmeccseken nem sok idegeskednivalójuk volt a mieinknek. Még az is belefért, hogy kikapjanak a Rerrich Béla vezette svéd csapattól – amelynek továbbjutást ért ez a siker. A döntőbe jutásért viszont már alaposan megszenvedtek a magyarok: a mexikói olimpiai döntő visszavágója, a „magyar–szovjet” következett. Hiába vezetett a rivális, fantasztikus küzdeni tudásuknak köszönhetően 5-3-as hátrányról is fordítottak és nyertek Fenyvesiék. A svájciak elleni döntőben pedig már kétség sem férhetett ahhoz, hogy továbbra is a magyaroké a világ legjobb párbajtőrcsapata.

„Ellenünk vívni piszok nehéz volt, mert ahányan voltunk, annyi félék. A Győző briliáns volt, Nemere a konok, atletikus, gyors balkezes, Fenyvesi Csaba a ravasz, B. Nagy Pali az állhatatos, Én voltam a megbízható" - mondta később visszaemlékezve Schmitt. 

Ja, hát ilyen idők voltak régen... Na szavazzatok gyorsan!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbarber.blog.hu/api/trackback/id/tr7915518614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása